04 Oct
Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ!

Η πρωινή ρουτίνα στο νηπιαγωγείο αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή για τα μικρά παιδιά. Η ώρα της "Καλημέρας" σηματοδοτεί την έναρξη της ημέρας, είναι η στιγμή που συναντιέται η ομάδα. Τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες μέσα από αυτή τη διαδικασία και μαθαίνουν να αυτο-ρυθμίζονται.

Η συνάντηση αυτή μπορεί να ξεκινά με ένα συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο τραγουδάμε κάθε μέρα όλοι μαζί, να συνεχίζει με το καλωσόρισμα κάποιου ήρωα που μένει στην τάξη και μας συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, την παρουσίαση του εαυτού, το μοίρασμα εμπειριών, την έναρξη/συνέχεια μιας θεματικής/ενός project, την διευθέτηση συγκρούσεων και την οργάνωση της ημέρας.

Στο διάστημα που η ομάδα συγκεντρώνεται για την "Καλημέρα" είναι σημαντικό να δώσουμε σε κάθε παιδί το χώρο και το χρόνο να εκφραστεί, ενισχύοντας ταυτόχρονα και το αίσθημα του "ανήκειν" σε μια ομάδα. Το παρουσιολόγιο μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε το κάθε παιδί στο πλαίσιο της ομάδας. 

Ένας απλός τρόπος να το κατασκευάσουμε είναι από ανακυκλώσιμα υλικά και τέμπερες. Μάλιστα, η εμπλοκή των παιδιών στη δημιουργία του θα δώσει μεγαλύτερο κίνητρο για ενεργή συμμετοχή στις δραστηριότητες της ομάδας. 

Υλικά που θα χρειαστείτε: 

  • 1 τμήμα από χαρτόκουτα (ορθογώνιο ή τετράγωνο σχήμα), ανάλογα με το πλήθος των παιδιών που συμμετέχουν, 
  • χαρτόνι σε τρίγωνο σχήμα (σκεπή), 
  • τέμπερες, 
  • πινέλα (προαιρετικά), 
  • κόλα (ατλακολ), 
  • τμήματα χαρτονιού για το αποτύπωμα της παλάμης σε διαφορετικά χρώματα, 
  • καρδούλες από χαρτί ή χαρτόνι σε διαφορετικά χρώματα σε πολύ μικρό μέγεθος τόσες όσα τα παιδιά,
  • κριτς-κρατς με αυτοκόλλητο, 
  • πλαστικοποιητή

Την διαδικασία δημιουργίας μπορεί να συνοδεύει η αφήγηση παιδικών βιβλίων με θέμα τις πρώτες ημέρες στο σχολείο και το ζήτημα του αποχωρισμού από τα σημαντικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, με αφορμή το παραμύθι "Ο Τίμος πηγαίνει στο σχολείο " (εκδ. Μίνωας) τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια του σχολείου και τα πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν σ' αυτό. Η αφήγηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για μικρά παιδιά που δεν έχουν προηγούμενη σχολική εμπειρία. Οι συζητήσεις και οι παρατηρήσεις των παιδιών μπορούν να σταθούν η αφορμή για να δημιουργήσουμε το δικό μας σχολείο. Αρχικά βάφουμε όλοι μαζί (με πινέλα ή με τις παλάμες) με διάφορα χρώματα την επιφάνεια ενός τμήματος από χαρτόκουτο σε σχήμα ορθογώνιο. Στη συνέχεια περνάμε με κόλα (ατλακολ) την επιφάνεια για να σκληρύνει και να παραμένει σταθερή, χωρίς καμπύλες. 

Συνεχίζουμε την κατασκευή την επόμενη ημέρα, έτσι ώστε να έχει στεγνώσει το χαρτόκουτο. Με αφορμή το παραμύθι "Το φιλάκι στο χέρι " (εκδ. σιελ) το κάθε παιδί δημιουργεί το αποτύπωμα της παλάμης του σε διαφορετικά χρώματα. Στη μέση της κάθε παλάμης κολλάμε μια καρδούλα σε διαφορετικό χρώμα για το κάθε παιδί. Πλαστικοποιούμε τις παλάμες και τοποθετούμε κριτς-κρατς στην επιφάνεια του χαρτονιού και σε κάθε παλάμη. 

Πιθανοί τρόποι αξιοποίησης:

1. Κάθε πρωί ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να μοιράζει τα χεράκια στα παιδιά και να καλεί ένα - ένα παιδί στο σχολείο λέγοντας το χρώμα της καρδούλας του (Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πούμε "Να έρθει στο σχολείο ένα παιδάκι που έχει πορτοκαλί καρδούλα. Ποιο παιδάκι είναι; ", ενώ μόλις το παιδί τοποθετήσει τη παλάμη στο σχολείο μπορούμε να καλωσορίσουμε το κάθε παιδί στο σχολείο "Καλημέρα Μαρία! Καλώς ήρθες στο σχολείο! ")

2. Ύστερα από κάποιο διάστημα που τα παιδιά θα έχουν εξοικειωθεί με τα χρώματα και τις παλάμες τους, ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να απλώσει όλες τις παλάμες, ώστε κάθε παιδί να βρει την δική του και στη συνέχει να την τοποθετήσει στο σχολείο. 

3. Μόλις τοποθετήσουμε όλες τις παλάμες στο σχολείο όλοι μαζί μπορούμε να μετρήσουμε πόσα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο και πόσα απουσιάζουν, μετρώντας παλάμες. 

Καλές δημιουργίες!


Comments
* The email will not be published on the website.